052-5637133
yosefhaosef@gmail.com


אספנות אבנים, סלעים ומינרלים: איך זה בדיוק קשור לתכולת הדירה שירשתי מסבתא?


מטרת המאמר היא להסביר מהי אספנות של סלעים ומינרלים, מהן האפשרויות שלי אם ירשתי אוסף כזה, מה הערך האפשרי של אוסף מינרלים, ומהיכן כדאי להתחיל אם אני מעוניין ליצור לעצמי אוסף אבנים

התגלגל לידכם אוסף אבנים, סלעים או מינרלים? פיניתם את הדירה של סבתא וגילתם שהיא אספה וקטלגה באדיקות מינרלים שאספה מכל העולם או רק ממדבר יהודה? אז יש מצב שהאוסף הזה שווה לא מעט כסף.

אספנות אבנים ומינרלים הוא תחום מרתק ותחביב מרגש ומתגמל, המאפשר לחקור את עולם הטבע  בדרך בלתי אמצעית, ולגלות את יופיו של כדור הארץ מבעד משקפיים של עולם הגאולוגיה.

עוד לפני שנסביר מהי אספנות סלעים ואבנים, נתחיל מההגדרות הבסיסיות.

ענף הגיאולוגיה - עוסק בחקר המאפיינים המוצקים הקיימים בכדור הארץ, וכתחום אספנות הוא מתחלק לתת ענפים נוספים כמו גמולוגיה - אספנות של אבני חן, קריסטלוגרפיה - אספנות של גבישים, ופליאונטולוגיה - איסוף של שרידי בעלי חיים או צמחים שנשמרו כמאובנים.

אם סבתא אספה מינרלים מתחום הגמולוגיה, אז אתם ברי מזל וחשוב שתכירו את ההבדל בין אבני חן יקרות ואבני חן חצי יקרות. חשוב לדעת שהחלוקה לאבני חן יקרות וחצי יקרות היא מעט מטעה, ולמעשה היא מתבססת  באופן מלא על מידת הקשיות של האבן במדרג שבין 1 ל 10 כאשר הקצה העליון הוא הקשיח ביותר והקצה תחתון הוא הרך ביותר (מה שקרוי גם סולם מוס).

למעשה החלוקה לאבנים יקרות או חצי יקרות מתבססת על הציון שקיבלה האבן בסולם מוס, כך שיהלומים, אמרלדים אבני ספיר ורובי נחשבים לאבני חן יקרות בגלל הציון הגבוה שקיבלו בסולם הקשיות, ואילו אבנים כגון אופל, טופז, אחלמה (כן כן , כמו השם של אשתו של שר הביטחון לשעבר עמיר פרץ) וטופז נחשבות לאבנים חצי יקרות בגלל שהן מעט רכות יותר.


אז ככה, אם סבתא אספה אבנים יקרות או חצי יקרות, המאמר הזה לא עבורכם, וככל הנראה הסתדרתם ואתם מוזמנים לגשת לחנות הצורפות הקרובה לביתכם ולפדות צ'ק שמנמן.

מנגד, אם יש לכם אוסף אבנים או מינרלים סטנדרטי, המאמר הזה עבורכם. כמי שמחזיק במגוון גדול של אוספים מגוונים, אני דווקא ממליץ לשמור את האוסף של סבתא, להעשיר ולהגדיל אותו, ועל הדרך הנכונה לעשות זאת אסביר בהמשך. מנגד, אם אתם מעוניינים למכור את האוסף, אתם מוזמנים ליצור איתי קשר טלפוני או באמצעות המייל, וככל שמדובר על אוסף מעניין, אשמח לתת הצעת מחיר עבורו.  אגב, אם בפינוי תכולת הדירה של סבתא יש גם תקליטים ישנים, או אוסף ספרים, אני ממליץ להרחיב את הדעת ולקרוא כיצד ניתן להעריך גם אותם באופן עצמאי.

ניגש לעיקר, אחד הצעדים הראשונים באיסוף של אבנים ומינרלים הוא לקבוע באילו סוגי דגימות אתם מעוניינים, ישנם סוגים רבים של מינרלים ואבנים ולכל אחד מהם מאפיינים ייחודיים שהופכים אותו למעניין ומרתק (צבע, צלילות, מרקם, קשיות ועוד).

חלק מהאספנים מתמקדים בסוגים ספציפיים של מינרלים, כמו קוורץ או אמטיסט, בעוד שאחרים מעדיפים לאסוף סלעים או מאובנים ייחודיים. בהחלט ניתן גם לבחור להתמקד בדגימות נדירות או אקזוטיות שקשה יותר למצוא.

לאחר שקבעתם מה ברצונכם לאסוף, תוכלו להתחיל בחיפוש ממוקד. ישנן דרכים רבות להשיג אבנים ומינרלים, וכנראה שהדרך המעניינת ומרגשת היא לנסות ולאתר אותם באופן עצמאי בטבע, אך לשם כך דרושה לכם מיומנות גבוהה בגיאולוגיה וגם הכרת תוואי השטח בצורה טובה (ישנן סכנות של ממש בחיפוש מינרלים בטבע). רוב האספנים, בטח ובטח המתחילים שבהם, רוכשים את האבנים בעיקר באמצעות אתרי אינטרנט ייעודיים ומכירות פומביות ותערוכות בחו"ל. למשל, באתר Mineral Actions מתקיימות מכירות פומביות של מינרלים ואבנים בכל שבוע. 

צעד בסיסי נוסף באיסוף של מינרלים ואבנים הוא להצטרף לקהילה פעילה של אספני סלעים. ברוב הפעמים הידע בקהילות הוא עצום ועדכני, והיא מהווה כר פורה ליצירה של קשרי מסחר, החלפות וכו'.

כיצד לקטלג ולסווג את אוסף האבנים והמינרלים?

אם יש בידכם כבר אוסף מינרלים או אבנים, כנראה שמבלי לשים לב כבר סיווגתם אותם באופן אינטואיטיבי. ובכל זאת, ניתן לסווג מינרלים  בדרכים שונות, כגון לפי הרכב הכימי, צבע, מבנה גבישי או מקור גיאוגרפי.

ישנם אלפי מינרלים שונים בעולם, ואספנים יכולים לבחור להתמקד בסוגים ספציפיים או לאסוף מגוון של דגימות. להלן כמה סוגי מינרלים שאיתם ניתן להתחיל או להרחיב אוסף:

סיליקטים (Silicates): זוהי קבוצת המינרלים הגדולה ביותר, המהווה כ-90% מקרום כדור הארץ. דוגמאות לסיליקטים כוללות קוורץ, פלדספאר (Feldspar) ומיקה (Mica).

קרבונטים (Carbonates): קבוצת מינרלים זו כוללת קלציט (Calcite), ארגוניט (Aragonite) ודולומיט (Dolomite) והם נוצרים מהשילוב של פחמן, חמצן ויון מתכת.

סולפטים (Sulfates): מינרלים אלו נוצרים משילוב של גופרית, חמצן ויון מתכת. דוגמאות לכך הן, אנהידריט (Anhydrite) ובאריט (Barite).

תחמוצות (Oxides): קבוצת מינרלים זו כוללת מינרלים כמו המטיט (Hematite), מגנטיט (Magnetite) וקורונדום (Corundum). כל אלו נוצרים משילובים שונים של מתכת וחמצן.

הלידים ( (Halides: מינרלים אלו נוצרים משילוב של מתכת והלוגן, כמו כלור או פלואור. דוגמאות לכל הן הליט (Halite), פלואוריט (Fluorite) וסילביט (Sylvite).

ככל שהאוסף גדול יותר, חשוב לאחסן ולהציג את הדגימות באופן ראוי. רוב אספני המינרלים משתמשים בוויטרינות כדי להציג את הדגימות היקרות ביותר שלהם, בעוד שאחרים מאחסנים אותם דווקא באריזות מגן או בקופסאות כדי לשמר אותן בצורה טובה יותר. חשוב לתייג כל דגימה עם מידע על שמה, מקור המוצא שלה ותכונות בולטות שלה.  

אז כיצד ניתן להעריך את אוסף הסלעים והמינרלים שירשתי מסבתא?

הערכת אוסף סלעים ומינרלים יכול להיות תהליך מורכב ותלוי במספר גורמים משתנים, הכוללים את מידת הנדירות, גודל האבן, איכותה והביקוש בזמן נתון לסוג ספציפי של אבן.

להלן מספר צעדים בהם ניתן לנקוט כדי להתחיל בתהליך הערכת שווי האוסף שבידך:

זיהוי מוחלט של האבנים: זהו השלב הבסיסי, זיהוי המינרלים והתכונות שלהם יאפשר לך להעריך את ערך השוק שלהם. מומלץ להיעזר במדריכי מידע מקוונים ובבתי מכירות ספציפיים העוסקים הסחר במינרלים.

איכות הדגימות: חפשו כל נזק או פגמים במינרלים, כגון סדקים, שבבים בולטים או שינוי צבע, כל אלו בהחלט משפיעים על ערך הדגימה.

גודל ומראה הכללי: ברוב הפעמים, ככל שהאבן גדולה יותר כך ערכה עולה. מראה כללי הוא אומנם מדד סובייקטיבי, אך ככל שצורת הסלע או המינרל הם מיוחדים ומושכים את העין, כך הם יהיו יקרים יותר.

התייעצו עם מומחה: תמיד כדאי לשקול להתייעץ עם מומחי מינרלים או שמאים מקצועיים כדי לעזור לקבוע את שווי האוסף שלך. הם יכולים לספק הערכה אובייקטיבית של המינרלים באוסף שלך ולעזור לך לקבוע שווי שוק הוגן. נכון לכתיבת המאמר, אני לא מכיר אנשי מקצוע בעלי מומחיות בקביעת שווי שוק של אספנות מינרלים בישראל. מומלץ לאתר ידע באתרי אינטרנט בחו"ל.

חשוב לזכור כי ערכם של מינרלים יכול להשתנות בהתאם לביקוש בשוק וגורמים אחרים, לכן חשוב לעדכן באופן קבוע את הערכת השווי כאשר תנאי השוק משתנים.

 

לסיכום, איסוף אבנים ומינרלים יכול להיות תחביב מרתק ומתגמל לכל מי שמעריך את יופיו של עולם הטבע. בין אם תבחרו לצוד דגימות בטבע או להשתתף בתערוכות ובמכירות פומביות, איתור של אבן חדשה תמיד מספקת תחושת ריגוש ייחודית. עם טיפול ואחסון נאותים, האוסף יכול לגרום לכם תחושות סיפוק במשך שנים רבות.

מזכיר לכם שאם במקרה ירשתם דירה עם פריטים רבים ואתם זקוקים לשירות של פינוי ירושה או דירה, ממליץ לכם לצור איתי קשר טלפוני ולאפשר לי לתת להם הצעת מחיר עבור פריטים שאין לכם צורך בהם. קחו בחשבון שפריטים כמו הגדות פסח ישנות או אפילו משחקים ישנים יכולים להראות במבט ראשוני כחסרי ערך, אך זו אחת הטעיות הנפוצות, ולכן אני ממליץ לכם להמשיך ולקרוא באתר על הערך הכספי של הפריטים הללו.




logo בניית אתרים