פינוי ספרים לתרומה: 20 מקומות שישמחו לקבל את הספרים הישנים שלכם
מטרת המאמר היא להכיר את המקומות, הארגונים והעמותות אליהם ניתן לתרום ספרים ישנים ומשומשים, ולהציג את הקשיים שעלולים לצוץ כשמדובר בכמויות ספרים גדולות מאוד.
ירשתם דירה תכולת דירה מלאה בפריטים ישנים? קניתם דירה עם תכולה הכוללת הררי ספרים ואין לכם מה לעשות איתם? במאמר הנוכחי נסביר מהם הדרכים הפרקטיות לתרום כמויות גדולות או קטנות של ספרים. לפני שניגע בעיקר, קחו בחשבון שאם יש בדירה פריטים נוספים אותם אתם שוקלים לתרום כמו בגדים ישנים או אוסף תקליטים, יש מצב שהם שווים לא מעט כסף, ואני מזמין אתכם לקרוא בנושא.
נתחיל מההתחלה, אם יש לכם זמן, סבלנות ובא לכם להרחיב את הדעת בכל מה שקשור לספרים ישנים, אני ממליץ לקרוא את המאמר המעמיק שלי על אספנות ספרים שיעזור לכם להבין אילו ספרים ישנים שברשותכם עשויים להיות בעלי ערך אספני. אם אתם ממש קצרים בזמן, ואתם זקוקים לשירות מהיר של פינוי ספרים, חשוב שתכירו כמה טיפים בעניין.
מאיפה מתחילים??!
לפני שנציג את האפשרויות השונות לתרומת ספרים, חשוב לקחת בחשבון שככל ומדובר על ספרים קרועים, מלוכלכים או לא שמישים, עדיף לוותר על עניין התרומה ופשוט למחזר אותם. בנוסף, קחו בחשבון שרוב הגופים שברשימה לא יוכלו לסייע לכם עם שינוע הספרים, ותאלצו להעביר להם את הספרים בכוחות עצמכם.
אז יש לכם כמות גדולה או קטנה של ספרים וההיגיון הבריא, איכות הסביבה ותחושת הפילנתרופיות כיוונו אתכם לשקול את האפשרות לתרומת ספרים, מצוין! הגעתם למקום הנכון. אז מה כוללות האפשרויות שלכם?
הספרייה השכונתית: אפשרות זו מאפשרת המשך שימוש בספרים הישנים שלכם ע"י קוראים רבים. תמיד כדאי לבדוק מול הספריות העירוניות שהן אכן זקוקות לתרומה, ולזכור שלא להשאיר את הספרים בפתח הכניסה לספריה.
בתי ספר: למרות שרוב בתי הספר מחדשים את מלאי הספרים שלהם בכל שנה ומתחדשים בספרים חדשים, בהחלט שווה ליצור קשר ולבדוק עימם. שימו לב שתרומת ספרים לבתי ספר מחייבת בשלב ראשון מיון וארגון קודמים ויש לוודא שאתם תורמים רק ספרי ילדים ולא ספרי מבוגרים או ז'אנרים ספרותיים שלא מתאימים לילדים.
גנים ציבוריים ופרטיים: כאן יש לכם כבר סיכויי הצלחה גבוהים יותר לקבלת התרומה בהשוואה לבתי הספר. חשוב במיוחד לשים לב שהספרים חייבים להיות במצב חדש או כמעט חדש.
תרומת ספרים לבתי אבות: רכזו את הספרים שמבחינה נושאית מיועדים למבוגרים וצרו קשר עם בתי האבות הקרובים אליכם. המחשבה שיש קשיש כלשהו שנהנה מספר שתרמתם בהחלט מרוממת את הרוח.
בתי הכנסת: שימו לב שככל שיש לכם כמות גדולה ספרי קודש, ניתן בהחלט לשקול תרומה שלהם לבתי כנסת. חשוב לשים לב שברוב המקרים המקרה ההוא הפוך, בתי הכנסת מחדשים את מלאי ספרי הקודש שלהם, וגונזים את הספרים הישנים. חשוב לשים לב, שבמקרה של ספרי קודש, הדבר הכי גרוע שאתם יכולים לעשות, זה פשוט להניח אותם בארגזים או שקיות בפתח בית הכנסת. מצרף קישור מועיל המפרט את הכתובות בכל עיר בהם ניתן לבצע גניזה של ספרי קודש ישנים.
משפחה וחברים: כדאי היה אולי דווקא לפתוח עם שלב זה ולאפשר לחברים ולקרובי משפחה להגיע לבית ולבחור לעצמם ספרים. אגב, ככל שיש בתכולת הדירה פריטים ישנים נוספים שאין לכם צורך בהם ואין לכם זמן או סבלנות להתעסק עם מכירה שלהם, מומלץ בהחלט לאפשר להם לקחת פריטים נוספים. שימו לב שככל שאתם שוקלים פינוי תכולת דירה לתרומה, ממליץ לכם להכיר את הטיפים והטריקים שיאפשרו לכם לעשות את זה בדרך האפקטיבית ביותר.
המרכז הקהילתי: בחלק לא מבוטל מהמרכזים הקהילתיים בישראל ישנן עמדות ספרים משומשים לשימוש חופשי והשאלה.
בתי חולים: ברוב בתי החולים יש ספריות אומנם ספריות קטנות, אך יש לוודא מול בית החולים המיועד שהם אכן מקבלים תרומות ספרים ושהם אכן מציעים שירות של השאלת ספרים לחולים ולבני משפחתם.
תרומת ספרים לחיילים: לצערי לא ידוע לי על גוף רשמי שאוסף ספרים כתרומה ומעביר אותם לספריות בבסיסי צה"ל. ההתארגנות כאן צריכה להיות מקומית מול בסיס צבאי ספציפי.
שירות בתי הסוהר: כן כן, זו גם אפשרות לגיטימית שכדאי לשקול אותה. גם תרומת ספרות לנוער יכולה לבוא בחשבון לבית הסוהר אופק הנועד לקטינים.
הוסטל למתמודדי נפש: כמעט בכל יישוב ישנם הוסטלים או דירות מוגנות בהן מתגוררים מתמודדי נפש. ניתן לבדוק אפשרות זו מול ארגון אנוש 03-6815032.
הוסטל של אקי"מ: כחלק מהתפיסה של שילוב בקהילה בעלי מוגבלות שכלית, קיימים כמעט בכל עיר בישראל הוסטלים ודירות אקי"מ.
מקלטים לדרי רחוב: מצרף קישור לרשימת המקלטים לדרי רחוב בישראל.
מקלטים לנשים מוכות: במקרה זה יש לפנות למשרד הרווחה.
תכנית היל"ה: כמעט בכל יישוב מתקיימת תכנית היל"ה היושבת במחלקות קידום נוער בלמעלה מ 200 רשויות. תכנית זו נועדה לתת מענה לימודי לנערים ונערות שנשרו ממסגרות פורמאליות של בתי הספר. אז אם יש לכם ספרי לימוד עדכניים לתרומה זו בהחלט יכולה להיות אופציה מצויינת. שימו לב שאוכלוסיית הקצה היא בני נוער ולכן ספרי לימוד של בית הספר היסודי יהיו לא רלוונטיים ברוב המקרים. לתרומות ספרים להיל"ה צרו קשר עם הרשות המקומית ובקשו את הטלפון של יחידת קידום הנוער.
מועדוני גמלאים: בכל עיר קיימים מועדוני גמלאים שישמחו לקבל את הספרים הישנים שלכם.
אוניברסיטאות ומכללות: בכל מוסד אקדמי ישנן עשרות ספריות המחולקות עפ"י פקולטות הלימוד השונות.
תנועות נוער: בישראל קיימות תנועות נוער רבות כגון: הצופים, הנוער העובד והלומד, מכבי הצעיר, אחרי, כנפיים של קרמבו, קצ"ב, איגי ועוד ועוד. שווה לבדוק מול הרשות המקומית אילו תנועות נוער קיימות בישוב שלכם ולבדוק מולן ישירות אודות האפשרות לתרומת ספרים.
מרכזי נוער: בדיוק כמו בסעיף הקודם, הרשויות העירוניות מפעילות מרכזי נוער שישמחו לקבל את הספרים הישנים שלכם.
בית הלוחם: ארגון נכי צה"ל הוא אחד המקומות שתרומה להם יכולה לתת את תחושת הסיפוק הגדולה ביותר. קיימים חמישה בתי לוחם בערים תל אביב, חיפה, ירושלים, באר שבע ונהריה. לצערנו, לאור המלחמה של שנת 2024 בתי הלוחם נותנים שירות לאלפי חיילים פצועים נוספים ממלחמת חרבות ברזל.
ישנה אופציה נוספת לתרומת ספרים שלכם, והיא לא רעה בכלל. אני אספן של ספרים, ואני מציע לכם ליצור איתי קשר, לאפשר לי לרכוש את הספרים הישנים שלכם ואת הכסף שתקבלו פשוט תתרמו לכל ארגון או עמותה שאתם בוחרים.
אגב, אם בדירה שלכם יש ציוד נוסף רב ואתם זקוקים לשירות של פינוי תכולת דירה, ממליץ לכם לקרוא קצת בנושא וללמוד מהי הדרך הרווחית ביותר להיפטר מפריטים ישנים שאין לכם עוד צורך בהם.