שלושה שלבים קלים לפינוי ספרים משומשים
מטרת המאמר היא להציג את שלושת השלבים הבסיסיים לפינוי כמויות גדולות של ספרים יד שניה או ספרים משומשים, ולהבין מהי הדרך הקלה והרווחית ביותר לעשות זאת. במאמר נענה על השאלות המרכזיות ששואל עצמו כל מי שירש או קנה דירה עם הררי ספרים, כיצד ניגשים למלאכה וכיצד ניתן להפוך את המשימה הזו לקלה ופשוטה, ובעלת רווחיות מקסימאלית
אם ירשתם דירה ובה כמויות גדולות של ספרים משומשים וישנים מצבכם טוב! אך סביר שאתם אחת מהשאלות הבאות או את כולם:
מה ניתן לעשות עם כל הספרים המשומשים?
האם אפשר לתרום את הספרים הישנים?
האם יש מי שאוסף את הספרים מהבית?
האם מכירת ספרים יד שניה משתלמת מבחינת עלות תועלת? (השקעת הזמן במכירה לעומת הרווח הכספי)
מטרת המאמר הנוכחי היא לענות על השאלות הללו, ולסייע למי שירש דירה עם ספרים משומשים וישנים ומעוניין לדעת אילו אלטרנטיבות עומדות לרשותו.
אם אתם רוצים לקבל את התשובה הקצרה ואפקטיבית, אז בבקשה, אני אספן של מגוון עצום של פריטי אספנות, ובין היתר אני אוסף ספרים משומשים ואשמח אם תיצרו איתי קשר טלפוני על מנת לקבל הצעת מחיר. אם יש לכם 20 דקות פנויות ואתם סקרנים ללמוד משהו חדש, אני יכול להציע לכם את התשובה הארוכה יותר, במאמר שלי שעוסק כולו בדרך שבה ניתן להעריך ספרי אספנות באופן עצמאי.
שימו לב שאם למעט הספרים המשומשים יש לכם פריטים ישנים נוספים כמו פריטי יודאיקה, עיתונים ישנים ואפילו בגדים משומשים, ממליץ לכם לבדוק את הערך שלהם, כיוון שבהחלט הם יכולים להיחשב לפרטי אספנות.
אז יש לכם כמות גדולה מאוד של ספרים משומשים או ספרי קריאה יד שניה ואתם רוצים להכיר את האלטרנטיבות לפינוי ספרים אפקטיבי? בואו נתחיל!
שלב ראשון - מיון הספרים המשומשים
זהו שלב קריטי, אך הוא רלוונטי רק למי שמעוניין להשאיר בידיו חלק מהספרים, אם אתם מעוניינים להיפטר מכל הספרים הישנים באופן גורף, אתם מוזמנים לדלג על שלב זה.
מיון ואריזה של כמות גדולה של ספרים יכולה להיות משימה לא פשוטה, אבל עם קצת תכנון וארגון, היא בהחלט ניתנת ליישום.
המיון ואריזה כוללים את השלבים הבאים:
קבעו אילו ספרים ברצונכם לשמור: בשלב זה נארוז בנפרד את הספרים שבוודאות ממשיכים איתנו לדירה הבאה, ואלו שמהם אנו מעוניינים להיפטר.
מיון הספרים לפי קטגוריה של תחומי דעת: התחלו במיון הספרים לפי ז'אנרים או סוגות כגון: סיפורת, עיון, ספרי ילדים, ספרי קודש, שירה וכו'. מיון ראשוני זה הוא חשוב כיוון שהוא מסייע לשלב הבא של אריזת הספרים.
אריזת הספרים בקרטונים: מי שלא ארז כמויות גדולות של ספרים משומשים אינו יודע כמה כבד ארגז שמכיל אפילו ספרים בודדים. לכן, בניגוד לארגזי בגדים (אגב באתר יש מאמר שלם שמסביר על פינוי בגדים מדירה), אריזה של ספרים חייבת להיעשות בהמון ארגזים קטנים וחזקים, אחרת אתם צפויים להתמודד עם קרטונים שכורעים ונקרעים תחת משקל הספרים, או קרטונים שכבדים מדי ושאינם ניתנים לשינוע או אפילו הזזה. טיפ חשוב בשלב זה יהיה להניח את הספרים הכבדים בתחתית הארגז ואת הספרים הקלים יותר בחלקו העליון.
סימון הקרטונים: לאחר מיון הספרים המשומשים לתחומי דעת ואריזתם באריזות קרטון קטנות וחזקות, יש לסמן כל קרטון בבירור עפ"י הקטגוריה המתאימה. סימון מדויק יסייע לכם או למי שמכרתם לו את הספרים בשלבים המאוחרים יותר של הפריקה והארגון מחדש.
חומרי אריזה: ככל שמדובר על ספרים שנשארים איתכם, מומלץ שלא להסתפק בארגזי הקרטון ולהיעזר גם בניילון פצפצים או ניירות אריזה על מנת לשמור על הספרים המשומשים שלכם במהלך העברתם. כמובן שככל שיש מי שאוסף את הספרים מהבית, ניתן לוותר על שלב זה.
אריזה נכונה: על מנת שהספרים לא ישוטו להם בתוך הקרטון במהלך העברתם, חשוב לארוז אותם בצפיפות ולמלא את החללים הריקים בחומרי אריזה כמו קלקר או עיתונים מקומטים. בניגוד לאינסטינקט, כאשר אורזים את הספרים יש לסדר אותם באופן מאוזן. ככל שאין לכם זמן פנוי למיון ואריזה, והספרים הישנים ממילא לא ממשיכים איתכם, אתם זקוקים לפינוי מהיר של ספרים.
שלב שני: פינוי מהיר של ספרים
השכרת מכולה לפסולת בניין: לרוב הפיתרון הזה לא רלוונטי לבתים פרטיים בהם כמות מוגבלת של ספרים יד שניה, והוא מאפיין בדרך כלל ספריות שכונתיות המחדשות את המלאי. פתרון זה הוא רלוונטי כאשר הספרים כולם אינם ברי שימוש בגלל הצפה או שריפה, והם פשוט מתווספים לשאר תכולת הבית שיש להיפטר ממנה.
פניה לעסקני פינוי דירות: אופציה מפתה, אך מומלץ להשתמש בה לקראת סוף תהליך פינוי הספרים ורק לאחר שיצרתם קשר עם אספן ספרים. מכל מקרה, ברוב המוחלט של המקרים עסקני פינוי דירות או פינוי ירושות יבקשו תשלום עבור השירות של פינוי הספרים מהדירה או הבית. בייננו, לסחוב את כל כרכי האינציקלופדיה העברית היא מטלה מייגעת וקשה, וממילא אין ערך כספי או אספני לאנציקלופדיות, ולכן בהחלט מגיע להם תשלום עבור שירות של פינוי או סילוק ספרים.
פניה לאספן: תמיד מומלץ לפנות בשלב ראשוני של מיון הספרים למישהו שידע אם בין כל הררי הספרים המשומשים ישנם ספרים נדירים. שימו לב שרוב האנשים טועים לחשוב שערכו הכספי או האספני של הספר נקבע על סמך גילו, וככל שהוא ישן יותר, הוא שווה ערך יותר. מבלי להרחיב, אציין שברוב המקרים זה לא נכון, דווקא בגלל שספרים מתחילת המאה ה 20 הודפסו מדפים זולים מאוד, הם כמעט ולא שרדו, בניגוד לספרים מהמאה ה 19 העשויים מנייר איכותי בעל שרידות גבוהה.
שיתוף הרשות המקומית: ברוב העיריות היום ישנם ימים קבועים לאיסוף גזם ופריטים גדולים כמו רהיטים ומוצרי חשמל, אך הבעיה העיקרית היא במאמץ להורדת הספרים מהבית. ככל שמדובר על כמות גדולה מאוד של ספרים משומשים קחו בחשבון שמדובר על מטלה קשה מאוד ומייגעת.
תרומת ספרים ישנים: מדובר על נושא בפני עצמו. בקצרה נציין שככל שהספרים שייכם לכם כדאי לשקול לתרום אותם לאחד מהגופים / עמותות בקהילה לטובת שימוש חוזר.
מחזור ספרים: ברוב הרשויות המקומיות קיימים פחי מחזור כחולים בהם ניתן למחזר נייר וספרים. הבעיה היא שברוב המקרים מדובר על פחים שאינם מתאימים לפינוי ספרים בכמויות גדולות, וכדאי ליצור קשר עם העירייה, על מנת לבדוק כיצד ניתן למחזר כמויות גדולות ורציניות יותר של ספרים.
גארג' סייל: תמיד כדאי לשקול ברצינות את האפשרות למכירת חצר, על מנת למכור את הספרים יחד עם פריטים אחרים מפינוי הדירה. מדובר בהחלט על דרך טובה להיפטר ממספר רב של ספרים ולהרוויח מעט כסף על הדרך. למרות זאת, יש לקחת בחשבון שגארג' סייל מצריך תכנון מוקדם, ולכן אם אתם רוצים ללמוד עם פינוי תכולת דירה באמצעות ג'ארג' סייל, ממליץ לכם לקרוא מאמר מקצועי שכתבתי בעניין.
מסירת ספרים ללא תשלום למשפחה וחברים: נכון שמדובר על אופציה מאוד הגיונית ופשוטה, אך בדרך כלל אנשים לא חושבים עליה. שלחו בקבוצות הווטסאפ המשפחתיות / פייסבוק הודעה על מועד ושעה ושפשוט יגיעו וייקחו אילו ספרים שמתחשק להם.
קרן הרחוב: בהחלט ניתן להשאיר את הספרים סמוך לבית קפה שכונתי ולהצמיד להם שלט שאומר "מחפשים בית טוב".
שלב שלישי – מקסימום רווח כספי מהספרים
מכירה מקוונת: זו ללא ספק הדרך הטובה ביותר להפיק את מירב הרווח הכספי מהספרים המשומשים. ניתן למכור את הספרים בכל אחד מאתרי יד שתיים או באתרים ייעודיים כמו Ebay אמזון או AbeBooks. רוב האנשים אינה בוחרים בדרך זו כיוון שהיא מצריכה מיומנויות גבוהות יחסית של שליטהה והכרת הפלטפורמות הדיגיטליות, וגם לוקחות זמן רב יחסית.
חנות ספרים משומשים: קיימות בארץ מספר רב של חנויות לספרים משומשים (בחלקן אינטרנטיות), ולמרות שמדובר על פיתרון מהיר יחסית, הרווח הכספי אינו גבוהה, כייוון שלחנויות הללו יש ממילא שולי רווח נמוכים, מה שאומר שעיקר החיסכון בכסף מתגלגל למי שמעוניין למכור את הספרים. בנוסף, חנויות לספרי יד שניה לא ייקנו את הספרים כמיקשה אחת, ולא יגיעו אליכם על מנת להעריך ולשנע אותם.
פניה לאספן: זהו הפתרון האופטימאלי והרווחי ביותר. כפי שהצגתי בתחילת המאמר, אני אספן של ספרים ופריטי נייר ישנים כמו עיתונים, הגדות של פסח ועוד, ויש לי אפשרות לרכוש כמויות גדולות של ספרים.
לסיכום, אם אתם מחפשים לדעת מהן האלטרנטיבות שלכם כשיש לכם כמויות גדולות של ספרים ואתם שוקלים פינוי של ספרים משומשים או ספרים יד שניה, או אפילו מסירת ספרים ללא תשלום, יש לכם מספר אלטרנטיבות. ניתן בהחלט לשקול תרומת ספרים או מסירה שלהם, אבל תמיד מומלץ להתחיל עם הערכה ראשונית, כיוון שייתכן בהחלט שחלקם נחשבים לספרי אספנות והם עשויים להיות בעלי ערך אספני.